Behram Zeytinyağı

Sık Sorulan Sorular

Hangi zeytinyağı iyidir:
Taze (en fazla bir yaşında), Vitamini bol (erken hasat) ve Fenolleri yoğun (soğuk sıkım) zeytinyağı iyi zeytinyağıdır ve siz bunu sadece koklayarak bile fark edebilirsiniz.

İyi zeytinyağı nasıl üretilir:
İyi zeytinyağı tek bir zeytinlikteki zeytin ağaçlarının dalından toplanan zeytinlerin ısıtılmadan ve sadece mekanik yöntemlerle sıkılması ile elde edilir. Kalite göstergesi asit değil litre başına kullanılan zeytin miktarıdır. Yani Zeytinyağındaki zeytin oranı yoğunlaştıkça kalite artar. Çünkü daha çok zeytin daha çok vitamin ve fenol demektir. Sanılanın aksine asit tek başına bir kalite göstergesi değildir. Düşük asit raf ömrünü uzattığı için daha çok market yağları için geçerlidir ve asıl gösterge litre başına kullanılan zeytin miktarı ve polifenol değeridir.

İyi zeytinyağını nasıl belirlerim:
Sadece koklayarak 30 saniyede bir zeytinyağının iyi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Taze kesilmiş çimen gibi kokuyorsa zeytinyağı büyük ihtimalle iyidir. Emin olmak istiyorsanız önce tadına bakın. Hafif bir burukluk fenollerin kanıtıdır. Yuttuktan sonra boğazınızda hissettiğiniz hafif yanma ise vitaminlerin kanıtıdır.
Zeytinyağı tadım kılavuzunu incelemek için tıklayınız.

Her yıl aynı lezzette zeytinyağını nasıl bulabilirim:
Beğendiğiniz bir lezzeti tekrar bulmanız zordur. Bunun sebebi aynı zeytinlikten her sezon farklı lezzetler elde edilmesidir. Bu problemi aşmak için tüketici ve üreticiyi ortak tanımlarda buluşturan lezzet tanımları (Vahşi, Sakin) ve her sene farklı zeytinliklerden hasat yapan butik üreticileri bulmanız gerekir.
Lezzet tanımları için tıklayınız.

Niçin en sağlıklı yağ zeytinyağıdır:
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri meyve ve sebzelerden alırız. Zeytinyağı bir meyveden doğal yöntemlerle elde edilen tek yağdır.

Niçin taze zeytinyağı daha sağlıklıdır:
Zeytinyağına olumlu özelliklerini kazandıran vitamin ve fenoller uçucu bileşiklerdir. Zamanla yağdan ayrılırlar. Bu nedenle zeytinyağı tazeyken daha sağlıklıdır.

İyi zeytinyağı yaşam kalitemizi nasıl arttırır:
Saf zeytinyağının sağlığımız üzerinde sayılamayacak kadar çok yararı vardır. Hayatımızı iyileştirir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Damak tadımızı iyileştirir ve Cildimizi güzelleştirir. Zeytinyağı gurme zevklerin en zariflerinden birisidir. Yaşamdan aldığımız keyfi arttırır.

Damak tadıma uygun zeytinyağını nasıl belirlerim:
Damak tadınıza en uygun zeytinyağı lezzetini belirleyerek zeytinyağının hayatınıza daha fazla keyif katmasını sağlayabilirsiniz. Araştırmalar insanları mutlu eden farklı iki lezzet tanımı belirlemiştir. Vahşi ve Sakin. Vahşi meyvemsi aromalara sahip yakıcılığı ve burukluğu yüksek bir zeytinyağıdır. Sakin ise daha çok çiçeksi aromalar barındıran ve yakıcılığı ve burukluğu daha hafif bir zeytinyağıdır.

Damak tadınıza en uygun zeytinyağı lezzetini belirleyebileceğiniz "Zeytinyağı seçme ve yerleştirme sınavı"na katılmak için tıklayınız.

Zeytinyağını ne kadar sürede tüketmeliyiz:
En lezzetli ve sağlıklı zeytinyağı en taze olanıdır. Bir yıldan sonra zeytinyağı olumlu özelliklerini kaybetmeye başlar. En ideali zeytinyağınızı hasat zamanı alıp (Ekim) bir senede tüketmek ve ertesi yıl tazelemektir.

Kaliteli zeytinyağı neden ekonomiktir:
Kaliteli zeytinyağı litre fiyatı yüksek olmasına rağmen ekonomiktir. Çünkü yemeklerde ve kızartmalarda diğer yağlara oranla çok daha az zeytinyağı kullanırsınız.

Saf zeytinyağı neden en sağlıklı yağdır:
Kaliteli saf zeytinyağı bir meyveden elde edilen tek yağdır ve hiç bir kimyasal işlemden geçmeden, tamamen doğal yöntemlerle elde edilir. Sağlıklı bir bünye için çok önemli olan antioksidanlar taze meyve ve sebzelerde bulunur. Zeytinyağı bir meyveden tamamen doğal yöntemlerle elde edilen tek yağ olduğu için antioksidan özelliğe sahip tek yağdır.

Sağlıklı zeytinyağını nasıl anlarım:
Antioksidan özelliği yüksek olan zeytinyağı boğazı yakan ve dil üzerinde buruk bir tat (hafif “acıbadem acısı” tadı) bırakan yağdır. Ayrıca aromatik kokuların olması da sağlığımız için çok değerli olan vitamin ve minerallerin yağdaki varlığının  kanıtıdır.

Sağlıklı zeytinyağı nasıl elde edilir:
Yağ elde emek için zeytin meyvesi sıkılırken hücreleri parçalanır ve ortaya çıkan fenoller (biyofenoller ve polifenoller) yağa karışır. Zeytinyağına sağlığımız için pek çok yararı olan mucizevi gücünü ve antioksidan özelliğini kazandıran polifenollerdir. Kaliteli bir yağı tattığınızda genizde yarattığı yakıcılık polifenollerin göstergesidir. Aynı şekilde kaliteli bir yağda farklı aromaların kokusunu ve tadını alırsınız. Bunlar da biyofenollerin kanıtıdır. Daha fazla bilgi için iyi zeytinyağı rehberi oluşturduk.

İyi zeytinyağı rehberini ücretsiz indirmek için tıklayınız.

Kullandığım zeytinyağının kaynağını sorgulayabilir miyim:
En kaliteli sızma zeytinyağı hiç bir karışım yapılmadan, aynı tarlanın zeytinlerinden elde edilen saf meyve yağıdır. Avrupa Birliği “saf zeytinyağı” ibaresini kullanmak için zeytinlik sahibinin kimliği, zeytinliğin adresi vs. üretici bilgilerini etiketlere yazma zorunluluğu getirmiştir. Behram sizin için ürettiği her lezzeti zeytinlik sahiplerinin bilgileri ve lezzetlerin elde ediliş macerasıyla birlikte sunar.

Zeytinyağı kimlik kartlarına ulaşmak için tıklayınız.

Kaliteli saf zeytinyağı nasıl üretilir:
Kaliteli zeytinyağı üretme macerası toprağa ve iklime uygun fidenin seçimiyle başlar. Zeytin ağacı 7. yıldan itibaren verimli hale gelir. İlk yıllarında ağaca özellikle iyi bakılmalıdır. Kurak dönemlerde sulama, usulüne uygun budama, toprağı havalandırma ve meyve sineği zararlısıyla mücadele etmek gerekir. Hasadı doğru zamanda yapmak, zeytin tanelerini zarar vermeden elle toplamak,  zeytini hiç bekletmeden sıkmak şarttır. Meyveler toplandıktan sonra  ezilerek hamur haline getirilir. Bu işleme “Kırma” denir. Daha sonra zeytin hamuru malaksörde bir süre karıştırılır. Bu aşama, parçalanan meyve hücrelerinden koku aromalarının ve sağlık için çok yararlı olan biyofenollerin ve polifenollerin yağa karıştığı en önemli aşamadır. Kırma işlemi ısıyı arttırmadan nazikçe yapılmalı ve karıştırma kapalı ortamda, havayla temas etmeden, ısı 15-25 derecelerdeyken (soğuk sıkım), 40-45 dakika sürmelidir. Tüm yararlı ve meyvemsi aromalar bu iki aşamada ortaya çıkar.

Farklı lezzetlerde zeytinyağını nasıl elde ediyorsunuz:
Damak tadınıza uygun farklı lezzetleri elde etmek için üretimin her aşamasını planlıyor ve kontrol ediyoruz. Farklı lezzetleri farklı Aroma, Yakıcılık ve Burukluk yoğunluklarını hedefleyerek elde ediyoruz. Zeytinlik seçiminden hasat zamanlamasına, kırımdan karıştırma sürelerine kadar bir çok değişkeni, hedeflediğimiz lezzeti elde etmek için kullanıyoruz. Zeytinin lezzetini belirleyen en önemli değişken yıldan yıla farklılık gösteren doğal koşullardır. Yağmur miktarı, güneşli gün sayısı, ortalama ısı vs. Bu koşulları kontrol edemediğimiz için belli bölgelere veya zeytinliğe bağlı kalmayız. O yılın koşulları hedeflediğimiz lezzetleri hangi zeytinliklerden elde etmemizi gerektiriyorsa o zeytinliklerden hasat yaparız.

Zeytinyağı bozulur mu:
Kaliteli saf zeytinyağı son derece hassastır. Uygun koşullarda saklanmazsa çabucak bozulur. Nefasetini ve sağlığa yararlı özelliklerini kaybeder. Bu nedenle ışık ve hava almayan kaplarda ve serin ortamlarda saklanmalı ve bir yılda tüketilmelidir.

En ideal saklama süresi nedir:
Uygun koşullarda ideal süre bir yıldır.

En ideal saklama koşulları nelerdir:
Isı, Işık ve Oksijen zeytinyağının düşmanıdır.
Kaliteli saf zeytinyağı özel kaplarda, oda sıcaklığını geçmeyen ısılarda saklanmalıdır.
En uygun kaplar ışık ve hava geçirmeyen paslanmaz çelik tanklardır.
Asla plastik kaplarda saklanmamalıdır.
Zeytinyağı diğer maddelerle çok çabuk etkileşime girer.
Uzun süre havayla temas etmemelidir. Etraftaki kokuları hemen bünyesine alır ve oksijenle etkileşime girerek bozulur. Okside olur.
Direk güneş ışığı almamalıdır. Mağaza halojenleri bile bir süre sonra zeytinyağının bozulmasına yol açar.

Soğuk, zeytinyağını bozar mı:
Zeytinyağı sıfır derecenin altında donar ancak kalitesi etkilenmez. Sadece katılaşır. Isınınca tekrar eski akışkan halini alır.

Her yıl en sağlıklı zeytinyağını kullanmak için ne yapabilirim:
İtalyan gurmelerin yaptığı gibi kendi yağınızı sıktırın. Bir yıllık tüketim miktarınız kadar yağı evinizde uygun koşullarda saklayın. Zeytin hasadı senede bir kez, bölgeye ve iklim koşullarına göre Eylül-Ocak arası yapılır. Yıllık tüketiminizi buna göre ayarlayarak sürekli taze ve sağlıklı zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Uzun süreli saklamalar için en uygun yöntem nedir:
Işık, Isı ve Oksijen saf zeytinyağının nefasetini ve sağlığa yararlı özelliklerini kaybetmesine yol açar. Bu nedenle kaliteli zeytinyağı uzun süre saklanacaksa (bir aydan fazla) çelik tanklarda veya koyu renkli, ışık geçirmeyen cam şişelerde saklanması önerilir. Eski zamanlarda kullanılan toprak kaplar veya küpler de uzun süreli saklamaya uygundur. Ancak hijyenik sebeplerle kullanımları sınırlıdır.  Küplerin iç yüzeyinde oluşan ince çatlaklara yerleşen mikro organizmalar nedeniyle bir sonraki sezonun yağını koymadan önce tam olarak temizlenmeleri zordur.

Dengeli beslenme için yıllık ne kadar zeytinyağı tüketmeliyiz:
Vücudumuza gerekli bitkisel yağ miktarı günlük enerji ihtiyacımıza göre hesaplanır. Yetişkin bir insan için önerilen yıllık zeytinyağı tüketimi yaklaşık 10 litredir. Yaş, kilo ve cinsiyete göre ailenizin toplam iyi zeytinyağı ihtiyacını daha hassas hesaplayabilmeniz için bir platform oluşturduk.

Ailenizin yıllık iyi zeytinyağı ihtiyacını hesaplamak için tıklayınız.

Neden kaliteli zeytinyağının fiyatı yüksek olmak zorunda:
Kaliteli zeytinyağı elde edilirken uygulanan yöntemlerde kalite ve verim ters orantılıdır. Çeşitli yöntemlerle (sıcak sıkım, press arttırma, birtakım enzimler kullanma vs) bu verim arttırılabilir ancak o zaman yağın kalitesi düşer. Sağlık için yararlı bazı özellikleriyle beraber lezzetini kaybeder. Kısaca yüksek nitelikli, kaliteli, iyi zeytinyağı elde etmek için daha fazla zeytin kullanmak gerekir ve bu da zeytinyağının fiyatını yükseltir.
Kalitesine göre iyi zeytinyağının olması gereken fiyatını inceleyebilmeniz için bir platform oluşturduk.
Fiyat analizi için tıklayınız.

Zeytinyağını yemeklerde kullanırken besin değeri azalır mı:
Aşırı ısıtmadan kullanmakta fayda var. Elbette meyve ve sebzeler çiğ tüketildiklerinde vücudumuz için daha faydalıdırlar. Zeytinyağını yemeklerde kullanırken yaşanılan kayıp, sebzeleri pişirirken yaşadığımız kayıptan daha fazla değildir.

Yemeklerde zeytinyağını nasıl kullanmalıyım:
Sadece zeytinyağlılar değil tüm yemeklerde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Damak tadınıza göre eğer daha fazla aromalı bir tat istiyorsanız yemeği pişirirken az zeytinyağı koyun. Kısık ateşte pişirin. Daha sonra yemeğin üzerine çiğ zeytinyağını gezdirin.
Baskın aromaları olan yemeklerde (patlıcan mesela) Sakin lezzetli, hafif aromaları olan yemeklerde (kuşkonmaz mesela) Vahşi lezzetli zeytinyağlarını tercih edebilirsiniz.


Bu sayfada yer alan bilgiler I.O.C/Uluslararası Zeytin Konseyi, O.N.A.O.O/İtalyan Ulusal Zeytinyağı Tadımcıları Birliği, Olive Oil Source web sitesi, Zeytin Dostu Derneği ve Dünya Zeytin Ansiklopedisi'nden derlenmiştir.

www.internationaloliveoil.org
www.oliveoil.org
www.oliveoilsource.com
www.zeytindostu.org